Asumistuki riippumattomaksi asunnosta

Idea: Miten olisi, jos asumistuki ei riippuisi millään tavalla asunnon koosta tai vuokrasta?

Asumistukea säädetään taas. Tällä kertaa leikataan niiltä, jotka saavat jo ennestäänkin vähiten tukea, mikä näin yhtäkkiä ajateltuna vaikuttaisi tismalleen väärältä päältä leikata: Ahtaasti asuvilta opiskelijoilta aiotaan leikata tukia – ministeri Saarikko: "Myönnän, että politiikka ei ole ollut erityisen johdonmukaista"

Tästä tuli mieleen idea: Miten olisi, jos asumistuki ei riippuisi millään tavalla asunnon koosta tai vuokrasta?

Jokainen asumistukeen oikeutettu saisi tukea saman määrän X, jolla voi sitten hankkia ihan sellaisen ja sen kokoisen asunnon kuin haluaa ja mihin raha riittää. Perustellusta syystä (esim. lapset) määrä voi olla isompi, mutta se ei riippuisi mitenkään itse asunnosta.

Jos joku nyt sitten onnistuu löytämään halvemman asunnon kuin X, niin hienoa, jääpä enemmän ruokarahaa. Jos taas summa ei riitä vuokraan niin sitten joutuu joko tinkimään muista menoistaan tai jos se ei ole mahdollista, muuttamaan halvempaan asuntoon, vaikka sitten joutuisikin tinkimään koosta tai sijainnista.

Tai sitten voi harkita jonkinlaista kimppakämppäjärjestelyä: jos summalla X on vaikea löytää sopivaa yksiötä, summalla 2 * X on usein helpompaa löytää kaksio tai 3 * X:llä kolmio.

Nykyinen ruokakuntaperusteinen asumistukihan käytännössä rankaisee yhteisasumisesta, koska jos kaksi ihmistä asuu yhdessä ruokakunnassa, saavat he huomattavasti vähemmän tukea kuin jos he asuisivat omissa asunnoissaan. Tästä johtuen pariskuntien saattaa olla kannattavaa pitää molemmilla oma asunto ainakin virallisesti, vaikka käytännössä asuisivatkin yhdessä (ja ehkä epävirallisesti vuokrata tyhjä asunto muuhun käyttöön, mikä on toki kaikkien kannalta järkevämpää kuin pitää sitä tyhjillään). Tästä johtuu myös Kelan into laskea kaikki samassa osoitteessa asuvat samaksi perheeksi riippumatta heidän todellisesta suhteestaan tai vaikka heillä olisikin aviopuolisot omastakin takaa.

Hankala osuus toki on keksiä sopiva määrä X. Nykyisellään yhden hengen enimmäisasumistuki näyttäisi vaihtelevan 344 - 508 euron välillä[1] joten X olisi luultavasti jokin summa tuolta väliltä. Se pitäisi olla riittävän suuri, että minimituilla (työmarkkina- ja opintotuki) elävän on mahdollista löytää sillä asunto vapailta markkinoilta, muttei kuitenkaan saisi kasvattaa nykyisiä asumitukimenoja. Todennäköisesti joidenkin pieniä tukia saavien määrä kasvaisi ja joidenkin suuria tukia saavien määrä laskisi, mikä sinällään kuulostaisi melko reilulta.

Etuja:

  • Vähemmän byrokratiaa: etuuskäsittelijöiden ei tarvitse syynätä läpi vuokrasopimuksia ja neliömääriä tukia laskiessaan.
  • Ennustettavampi: Tuen määrä on myös saajalle helpompi laskea ja tiedossa jo asuntoa hankittaessa.
  • Ei perverssejä kunnustimia: Nykyinen tuki kannustaa optimoimaan tuen määrää esim. välttämällä liian pieniä ja halpoja asuntoja, joista ei saisi maksimitukea (koska kuka haluaa jättää rahaa pöydälle?), joka puolestaan kannustaa myös vuokranantajia ja rakennuttajia keskittymään asuntoihin, joihin saa maksimituet ja siten maksimivuokratulot.
  • Suosii yhteisasumista ja siten vapauttaisi markkinoille yksiöitä, joista on nykyisellään huutava pula.

Kaiken kaikkiaan tuo vaikuttaisi aika lailla helpommalta ja yksinkertaisemmalta tavalla antaa asumistukea sitä tarvitseville kuin nykyinen byrokratiahimmeli. Pitkällä tähtäimellä toki koko asumistuen voisi korvata perustulolla, mutta sitä odotellessa tämä olisi sentään pieni askel oikeaan suuntaan.

Created by jln on 2017-10-28 11:10

Comments: 0

Log in to comment