Perustulolaskuri

TL;DR: Yksinkertainen perustulomalli: kaikille maksetaan perustulo X, tuloista maksetaan veroa prosentilla. Y. Lisäksi laskuri, jolla voi kokeilla miten eri X:n ja Y:n arvot vaikuttavat milläkin tuloilla kokonaisveroprosenttiin ja käteen jäävään rahaan.

Perustulon idea on, että jokaiselle kansalaiselle jaetaan automaattisesti elämisen perustarpeisiin riittävä rahamäärä. Vastaavasti veroja nostetaan sen verran, että varsinainen käteen jäävä rahamäärä pysyy palttiaralllaa samana, samoin valtion menot pysyvät suunnilleen yhtä suurina. Eli perustulo ei sinänsä paranna tai heikennä kenenkään taloudellista asemaa.

Perustulon edut

Pienempi byrokratia
Ei tarvitse hakea tusinaa erilaista tukea, eikä tarvita virkailijoita syynäämään menokuitteja, asuntojen kokoja ja vahtimaan työnhakuja ja kurssituksia. Tämän kaiken turhan byrokratian purkaminen säästää huomattavasti turhaa työtä ja valtion kuluja.
Kannustavuus
Kaikki perustulon päälle ansaittu raha parantaa tilannetta, ei tarvitse pelätä tukien menetyksiä jos ottaa vastaan pätkätyökeikan, perustaa yrityksen, opiskelee tai tekee vaikka vapaaehtoistyötä. Tämä parantaa työllisyyttä ja sitä kautta valtion tuloja.
Minimoi väärinkäytön
Koska perustulo jaetaan kaikille saman suuruisena, ei menojen keksimisestä ja tekaistujen kuittien tehtailusta ei ole mitään hyötyä, koska ne eivät vaikuta perustulon suuruuteen millään tavalla. Toki tulojaan voi yhä vääristellä, mutta niistä on joka tapauksessa verottaja kiinnostunut, joten siihen ei tarvita erillistä valvontakoneistoa.
Kattavuus
Ei tarvitse pelätä putoamista turvaverkon aukoista, että joutuu tyhjän päälle jos täyttää jonkun hakemuksen vahingossa väärin tai ei saa vastaanottoaikaa virkailijalle kuin kolmen kuukauden päähän ja jääkaappi on tyhjä.

Yksinkertainen perustulomalli

Perustulomalleja on monenlaisia. Tässä on yksi, erittäin yksinkertainen: kaikille maksetaan perustulo X, lisäksi saatavia tuloja verotetaan prosentilla Y. Sitten vain tarvitsee päättää sopivat arvot X:lle ja Y:lle.

Tämä onkin oma taiteenlajinsa, josta on odotettavissa kovaa poliittista vääntöä. Jos perustulo on liian pieni eikä riitä toimeentuloon, joutuvat pienituloiset hakemaan sen lisäksi toimeetulotukea, jolloin sekä byrokratian vähentäminen että kannustavuus jäävät saamatta. Jos taas liian suuri, joudutaan verotusta kiristämään niin paljon, että työnteon kannustavuus alkaa kärsiä sitä kautta ja veropakolaisuus kasvaa. Siksi alla on simppeli laskuri, jolla voi kokeilla eri perustulon suuruksia ja veroprosentteja ja niiden vaikutusta kokonaisveroasteeseen ja käteen jäävään osuuteen eri tuloilla.

Esimerkki

Esimerkkiarvoina on perustulo 750 ja veroprosentti 50. Tällöin jos esimerkiksi saa palkkatuloja 1000 e, siitä menee puolet veroihin ja käteen jää toiset 500 e, eli perustulon kanssa yhteensä 1 250 e. Koska käteen jää enemmän kuin tulot, on kokonaisveroprosentti negatiivinen, siksi perustuloa kutsutaankin myös negatiiviseksi tuloveroksi. 1 500 euroa tienaava maksaa veroa tismalleen perustulon verran, eli tällöin kokonaisveroprosentti on tasan 0. Eli kaikki alle 1 500 euroa tienaavat ovat nettosaajia, yli 1 500 euroa tienaavat nettomaksajia.

50 % vero kuulostaa hirvittävän suurelta, mutta käytännössä kokonaisveroaste ei koskaan kasva niin suureksi. Itse asiassa 3000 euroa tienaavan kokonaisveroaste on varsin kohtuulliset 25 % ja 4000 euroa tienaavankin hieman yli 30 %, eli ei se nyt niin kovin paljoa poikkea nykytilanteesta. Mutta siitä vain kokeilemaan eri arvoilla jos nämä eivät miellytä.


Perustulo

Tulot Perustulo Verot Valtiolta/-lle Käteen Kokonaisvero-%
0 750 750 -
500 500 1000 -100.0%
1000 250 1250 -25.0%
1500 0 1500 0.0%
2000 -250 1750 12.5%
2500 -500 2000 20.0%
3000 -750 2250 25.0%
4000 -1250 2750 31.3%

Nettomaksutuloraja: 1500

Bonus: Nettomaksutuloraja kertoo, millä tuloilla verot ovat tismalleen yhtä suuret kuin perustulo, jolloin kokonaisveroprosentti on 0. Rajan alla olevilla tuloilla saa valtiolta rahaa eli on nettosaaja, yli tienaavat puolestaan ovat nettomaksajia. Vaikka olisi mukavaa, jos mahdollisimman moni olisi saamapuolella, valtion menojen kattaminen vaatii kuitenkin että käytännössä kaikki suht normaalipalkkaiset työssäkäyvät ovat nettoamaksajia, eli rajan tulisi sijoittua jonnekin 1000 - 2000 euron välimaastoon.

Seuraavassa jaksossa kokeillaan, miten onnistuu perustulon ja sosiaaliturvatilin yhdistäminen.

Tehnyt jln pvm 2015-01-25 18:01

Comments: 0

Kirjaudu sisään to comment